pages

20. joulukuuta 2018

43 vuoden parasta levyä 2018




Olen jälleen vältellyt velvollisuuksia pyörimällä ympäriinsä kuulokkeet korvilla.




Luultavasti ensimmäinen vuosi, kun Spotifyn mukaan The Cure ei ollut kuunnelluin bändi. Voiko minut nyt ottaa vakavasti? (Päivä tämän lauseen kirjoittamisen jälkeen Flow julkisti The Curen saapuvan ensi kesänä pääesiintyjäksi ja kolme tuntia tästä Cure oli jälleen kuunnelluin bändi tänä vuonna. Nailed it.)




Puuuh, mikä määrä hyviä levyjä ilmestyi tänä vuonna. En tiedä mistä aloittaa. En. En. Tai ehkä eniten kuunnelluista? Tänä vuonna valinnat eivät olleet niin ilmeisiä: useampi levy saattaa olla siis uusi tuttavuus jollekin, ehkä?

Varoitus vielä paskan musiikin ystäville: levyt ovat post-punk/synthwave/synthpop/darkwave/noise/electronic/techno/indie/dream pop -osastoa. Jos ei kolahda, nyt voi antaa kolahtaa.

Tässä vuoden 43 parasta albumia, olkaa hyvä!


1
Kælan Mikla - Nótt Eftir Nótt



''post-punk witches''



Aina kun soitan Kælan Miklaa jossain, joku kysyy: ''mikä tämä bändi on?!''

En saa mistään niin paljon voimaa kuin tästä bändistä. Myös Boy Harsherista.

Jos olisin joskus ajoissa jossain, olisin ajoissa Kukan levyraadissa, että voisin viedä sinne levyn toisen kappaleen Nornalagið (englanniksi muuten: The Witches’ Song !!!)

Pääsin syksyllä bändin keikalle ensimmäistä kertaa. Saatoin olla hieman innoissani. Bändi saapuu muuten Suomeen (?!) ensi vuoden syksyllä. Nähdään suitsukkeiden tuoksuisessa eturivissä!





2
Anna von Hausswolff - Dead Magic



En keksi tarpeeksi ylistyssanoja. Noin. Tuo riittänee. Suosittelen kuuntelemaan pimeässä.

Hrrrr. Levyn aloitusbiisistä palaa mieleen helvetillisen kuuma viime kesä, kun juoksin Hausswolffin keikalle Berliinissä ruokamyrkytyksen ja sairaalareissun jälkeisessä heikotuksessa, koko keho kuoleman valkoisena. Kerkesin keikalle juuri ensimmäisen kappaleen loppupuolella: sali oli täynnä savua enkä ole kuullut kenelläkään niin hienoa ja voimakasta ääntä kuin Annalla. Kahlatessani yleisön läpi pillahdin itkuun, koska oli samaan aikaan sekä paha että maaginen todellisuudesta vieraantunut olo. Keikka oli 5/5.

Tarvitsen tämän vinyylinä. Laitan sen paraatipaikalle, koska vuoden kansitaiteet ovat ylivoimaisesti tässä.



3
I Tpame I Tvrame - Ikin Vijnë



Albanialaisen darkwave-duon ensimmäinen studioalbumi oli vuoden paras uusi löytö.



4
Selofan - Vitrioli



cool synth / coldwave duo

Vuoden hienoin levynkansitaide sija 2.



5
A Place To Bury Strangers - Pinned



En ymmärrä miten A Place To Bury Strangers voi tehdä näin hyviä levyjä kerta toisensa jälkeen. Thank you, THANK YOU.



6
The KVB - Only Now Forever



The KVB goes... pop? Bändin ensimmäisten levyjen rakeisuus, rouheus, melankolia ja kolina ovat poissa. Tätä voi kuunnella jopa ''bileissä'', ns. menevämpää kamaa.





7
Shad Shadows - Nocturnal



Schönwald-yhtyeen toinen projekti. Tykkään synasoundeista ja laulajan äänestä niin paljon, että annan anteeksi jotain, mikä ei ihan lähde tässä duon toisessa projektissa.



8
Lebanon Hanover - Let Them Be Alien



Vannoin itselleni, että tänä vuonna hakeudun vihdoin bändin keikalle. En onnistunut. Sen sijaan tukeakseni bändiä ostin Sadness Is Rebellion -kangaskassin, jonka joku maiharigoottipunkkari tunnisti Dynamossa ja tuli sanomaan: ''Lebanon Hanover on HYVÄ!!!''







9
Nine Inch Nails - Bad Witch





10
Zanias - Into the All



Ennen Zaniasta Alison teki muuten musiikkia Linea Aspera- ja Keluar -artistinimillä, siltä varalta että jollekin nämä artistit ovat jo entuudestaan tuttuja. Olen aika ihastunut Alisoniin. Asiasta kukkaruukkuun.





11
Buzz Kull - New Kind of Cross



Ode to hate.



12
Public Memory - Demolition



Tämä on parhaimmillaan kävelyretkellä esim. betonisen Merihaan läpi keskellä yötä.





13
Beach House - 7



So so so nice. 'Pay No Mind' on luultavasti vuoden miellyttävin ja rauhoittavin kappale. Koko levy jälleen taattua Beach Housea, eli samaa, tuttua, tylsää ja junnaavaa tai lisää timanttisinta dream poppia. Huomasin joskus Flowssa, että tämän bändin keikalla jengi joko A. nukahtaa B. vaipuu transsiin tai C. lähtee kotiin.



14
Miserable - Loverboy / Dog days



Miserablen edellinen levy meni heittämällä all time top 10:een, joten odotin tämän ilmestymistä aika paljon. Edellisen levyn eristäytynyt, surullinen ja aggressiivinenkin tunnelataus vaihtui kevyempään.



15
Marie Davidson - Working Class Woman



''Working Class Woman is special because it looks beyond the personal highs and lows of touring to the cracks in the foundation of a lucrative club culture that requires constant, exhausting effort to achieve some semblance of stability. It's a tragicomic pop statement with a radical subtext: just because you're succeeding doesn't mean the system isn't fucked.'' (resident advisor)

Olen aina myhäillyt Marie Davidsonin tyydyttäville lyriikoille. Haluan tanssia tätä. Haluan soittaa tätä DJ-keikoilla. Haluan soittaa tätä kaikille! Tai no en ihan kaikille.

Jokaisen päivän voisi kyllä aloittaa tällä levyllä tai Work It -biisillä. Your Biggest Fan toi mieleen stalkkerit, sekopäiset perseennuolijat ja creepyt miellyttäjätyypit.



16
Essaie Pas - New Path



Luulin, että Marie Davidsonin musiikki ei voisi mennä enää paremmaksi. Olin väärässä.

''The record can feel very tense and paranoid, is that often how you interface with the world around you?

Marie Davidson: Tension and paranoia is present in the world we live in. I don't particularly like the world around me and making an album based on a dystopian book can be viewed as criticism of our society, it is in a way, this book is still very relevant (think about War on Drugs, surveillance, mental illness) but the point was also to pay tribute to A Scanner Darkly, because it's a very good book.''



17
Preoccupations - New Material



Onneksi Preoccupations (ent. Viet Cong) oli tämän vuoden Sidewayssissä, olisin muuten seissyt kamera kaulassa paskanjäykkänä kolme päivää. Sunnuntaina sitten nukahdinkin Cigarettes After Sexin keikalla pystyyn. Loppuhuipennuksena The National ja biisi erolevyltä soi taustalla, kun lokki paskoi päähäni. En lähtenyt jatkoille.





18
Soft Kill - Savior



'Trying not to die' on hyvä ''tsemppibiisi''. Siitä tulee myös mieleen bändin keikalla eturivissä ollut tyyppi, jolla oli selässä pieni mustavalkoinen kangasmerkki, jossa luki caps lockilla EMPTINESS.




19
Anna Calvi - Hunter



Näin tämän kuvan ohimennen jossain ja tallensin koneelle.



En ollut aiemmin tutustunut Calvin musiikkiin, mutta kannatti löytää. Huuuuh, elikkäs. Harmi kun Tavastian keikka peruuntui.





20
Ty Segall - Fudge Sandwich



Toimii erityisen hyvin pms-päivinä syödessä voileipiä.



21
Death Valley Girls - Darkness Rains



feels like:




22
HIDE - Castration Anxiety



Ensikuuntelin levyn maanantaiaamuna kuuden aikaan onnibussissa. Ihan kuin olisi ollut noisekeikalla migreenissä. Sekin on tullut tehtyä.





23
Alva Noto - Unieqav



Vuoden hienoin experimental-albumi.



24
Puce Mary - The Drought



”Starting with the title, the record concerns itself with a primordial lack: a rotting, shuddering collapse both personal and global.”

En tiedä kunpi on enemmän mainitsemisen arvoista: se, että tämä levy on äärimmäisen kiinnostava vai se, ettei mikään keikka ole fyysisesti koskenut niin paljon kuin Puce Maryn keikka Kuudennella Linjalla tänä syksynä. Ihmisiä droppaantui pois lavan läheisyydestä yksi kerrallaan. Keikan jälkeen raavin silmämunaa vessassa.





25
Hiro Kone - Pure Expenditure



“To be honest I don’t have a lot of personal vested interest in club culture.”





26
This Will Destroy You - New Others Part One



hello sad post-rock, I like you.






more sad music:



27
Grouper - Grid of Points



''Grouper once said releasing an album was like trying to secretly sink a heavy object in a lake: “Find a quiet corner, gently slip it under the surface, watch the ripples for a moment, and steal away.”

Taidan pitää tauon bändin keikoilla käymisestä. Temppelinaukion kirkon keikalla olin varma, että päästä katkeaa verisuoni itkun pidättelystä. Tyydyn kuuntelemaan levyjä yksin kotona.





28
Sigur Rós - Route One



''on the longest day of summer 2016 sigur rós drove the whole way round iceland’s ring road, broadcasting the entire 1332km journey live on youtube. the soundtrack to this “slow tv” adventure was created using generative music software taking the multi-track stems of the sigur rós song ‘óveður’ and endlessly reinventing them to create new and unpredictable musical directions in real time. the very best moments from the 24 hour journey have now been pared down to a single album of great and reflective beauty. 8 tracks.''

Olin odottanut tätä kauan, 5 vuotta.

Muistin juuri ennen kahtatoista, että levy ilmestyy vuorokauden vaihtuessa. Olin jo puoliunessa, kun kurotin sängystä kaiuttimien piuhan. Kun levy kaikui siinä suuressa, vielä vähän vieraassa Turkukodin pilkkopimeässä huoneessa, tuli todella kummallinen ja todellisuudesta vieraantunut olo. Nukahdin levyn loppupuolella. Levyn viides kappale 64º46'34.1"N 14º02'55.8"W on hienoin kappale pitkään aikaan.





29
Hilary Woods - Colt



Tässä on jotain kovin liikuttavaa. En yleensä kuuntele ''tälläistä'', mutta löysin tämän kai juuri sopivalla hetkellä. Tulee mieleen kasa vaikeita päiviä, kun 'Kith' on soinut loopilla.





Hattaraosasto:


30
Snail Mail - Lush



Kaveri suositteli Snail Mailia sen perusteella, kun kerroin tykkääväni 110% täysillä Chastity Beltistä. Kun levyn ensimmäinen biisi alkoi soida, tajusin jälleen kuinka tälläistä musiikkia ihminen tarvitsee!!!! Söpö kuin mikä.

Nähdään Sidewayssissä, taas.



31
Tape Waves - Distant Light



Migreenin tainnuttamiseen tai ahdistukseen. Tulee myös mieleen karkkipussi ja huone täynnä tyynyjä.


Kotimaiset:


32
Rosita Luu - SOS



”Kiljun metsässä, mul on pms, SOS”

Sold.



33
Cats Of Transnistria - Opium




(julkaisun jälkeinen lisäys, 21.12 ilmestynyt)


Oh For - It's The Darkest Day Of The Year And I'm Stuck Here With You (Debut EP)



Uusi super kiinnostava bändi! Melankolista dream poppia Turusta. Suosikkibiisi: Willow Bark.



34
Musta Valo - Talvipuutarha (EP)



Bändin livevedot ovat koukuttavia, vapauttavia ja äärimmäisen tyylikkäitä. Lauri-Matin sanoitukset ovat alusta saakka osuneet jonnekin todella syvälle. Sanoitukset tunkeutuvat usein mieleen eri tilanteissa. ''Koita kestää, koita kestää, ehkä mä paranen vielä''



Bändin kenkäpolitiikka on muuten kohdillaan:





35
Huolet ja Murheet - 18



Vituttaako? Punkin tarpeessa? Ole hyvä. Iiris on IHANA. Erityisesti suosittelen hikisiä livekeikkoja.



36
Jaakko Eino Kalevi - Out of Touch




Muita mainitsemisen arvoisia:
SUPERNOVA 1006 - Blackout
ADULT. - This Behavior
Low - Double Negative
The Soft Moon - Criminal
Black Rebel Motorcycle Club - Wrong Creatures
Holygram - Modern Cults
Vox Low - Vox Low
Vogue.Noir - Strange Days
Jorge Elbrecht - Here Lies

Vuoden parhaat keikat: Einstürzende Neubauten, Boy Harsher, Kælan Mikla, Zanias, She Past Away, Selofan, Schwefelgelb, Anna von Hausswolff, Grouper, Godspeed You! Black Emperor, Ariel Pink, Anika, Lea Porcelain, ADULT., Poison Point, Warpaint, Medicine Boy, Ezra Furman, Ben Frost, Puce Mary, Hiro Kone, Philipp Strobel (DJ-set@DiScIpLiNe #1), Musta Valo, Huolet ja Murheet.



(kuvituskuvat: me)
(kirjoitusvirheet: me)
(tein soittolistan valituista levyistä: https://open.spotify.com/user/anni-dance/playlist/153avZTFDuBcVtAuJCYdu1?si=L7fFGfxtQQ6lBTt4vbsORQ )


Taidan laittaa Kælan Miklaa soimaan ja palata muusikot.nettiin selaamaan analogisyntikoita. Heippa.


1 kommentti:

  1. Tykkäsin sun postauksesta :) Käy kurkkaa myös minun blogini :
    Moi kasinoaiheinen uusi blogini jota kirjoittaa 33 vuotias mies pääkaupunkiseudulta.
    https://kasinokeisarin.blogspot.com/

    VastaaPoista

don't ask me about wellness